Μήνυση στην στρατιωτική εταιρεία του εγγονού του Ου. Τσώρτσιλ γιατί χρησιμοποίησε παιδιά-στρατιώτες στην Σιέρρα Λεόνε (φωτό)


paidi-stratiwtisΣάλος έχει ξεσπάσει στην Βρετανία από τις αποκαλύψεις ότι παιδιά-στρατιώτες αναγκάστηκαν να πολεμήσουν στο βάναυσο εμφύλιο πόλεμο της Σιέρρα Λεόνε, λένε ότι θα μηνύσουν μια βρετανική στρατιωτική εταιρεία που τους στρατολόγησε αργότερα στην ενήλικη ζωή τους, για να εκτελέσουν μισθοφορικό έργο στο Ιράκ, αντί των ακριβών δυτικών μισθοφόρων.

Δύο από τους άνδρες που εμπλέκονται, οι οποίοι είχαν προσληφθεί από την πολιτοφυλακή της Σιέρρα Λεόνε το 2002, λένε ότι οι υπάρχουσες ψυχολογικές πληγές τους επιδεινώθηκαν από μεταγενέστερη συμμετοχή τους στο Ιράκ με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Aegis.

Η Aegis, στην οποία προεδρεύει ο βουλευτής των Συντηρητικών, Νίκολας Σόουμς, εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ και πρώην στρατιώτης, κέρδισε συμβάσεις για τη φύλαξη βάσεων των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Ιράκ, αξίας εκατομμυρίων λιρών.

Το δίδυμο έχει στείλει μια επιστολή προς την εταιρεία, μια κίνηση που η δικηγόρος τους, Ρεμπέκα Ριντ, της δικηγορικής εταιρείας Leigh Day, λέει πως είναι το πρώτο βήμα προς περαιτέρω νομικές ενέργειες.

© Plus PicturesPRO

«Είναι νεαροί άνδρες τους οποίους έχουν στοιχειώσει όλα αυτά, καθώς ήταν παιδιά κάτω από την ηλικία των 13, όταν πολεμούσαν [στη Σιέρρα Λεόνε]» δήλωσε στην εφημερίδα Guardian την Παρασκευή, η Ριντ.

« Σκεφτήκαμε ότι αποτελούσε ένα καλό παράδειγμα των αδικιών που ίσως οι περισσότεροι από τους άνδρες που ήταν πρώην παιδιά στρατιώτες στο Ιράκ έχουν υποστεί».

Η Aegis εξαγοράσθηκε από την εταιρεία ασφαλείας GardaWorld το 2015. Ο πρώην διευθυντής της Aegis και μετέπειτα διευθύνων σύμβουλος της GardaWorld, Γκρέιαμ Μπινς, δήλωσε στην εφημερίδα ότι θα ήταν ανάρμοστο να σχολιάσει την υπόθεση.

Τον Απρίλιο του 2016 το πρώην αφεντικό της Aegis, πρώην ταξίαρχος του βρετανικού στρατού, Τζέιμς Έλερι, είπε στην Guardian ότι η απόφαση για την πρόσληψη στη Σιέρα Λεόνε είχαν ληφθεί από το κίνητρο του κέρδους.

FILE PHOTO © JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

Σε δήλωσή του, ο Μπινς δήλωσε στην εφημερίδα: «Έχουμε εργαστεί πολύ στενά με ελεγμένους και εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους μας για την πρόσληψη, ιατρικό έλεγχο και παρακολούθηση επαγγελματιών μας. Οι πράκτορές μας είχαν εγκριθεί [όπως ήταν και η πρόσληψη ατόμων] από την αρμόδια εθνική κυβέρνηση των χωρών από τις οποίες προσλαμβάνονται.

Η Aegis παίρνει θέματα σχετικά με τη βιομηχανία μας, όπως to μετα-τραυματικό στρες, πολύ σοβαρά, και έχει συνεργαστεί στενά με εμπειρογνώμονες του τομέα για να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν τις διαδικασίες για τη διαχείριση του κινδύνου τραυματισμού».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s