Έλενα Μαρούλη: Η «χρυσή» Ελληνίδα της πάλης που δε μπορεί να πάρει την ελληνική υπηκοότητα


mx36CCEΕλληνική δύναμη… αλλά με τα χρώματα των ΗΠΑ

Πριν από λίγες ώρες, η Ελληνοαμερικανίδα Έλεν Λουίζ Μαρούλις νίκησε 4-1 στα σημεία την Σαόρι Γιοσίντα στην κατηγορία των 53 κιλών της πάλης γυναικών και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.  

Ποια είναι όμως η 24χρονη κοπέλα που εκθρόνισε τους Ιάπωνες από την πάλη και ποια η σχέση της με την Ελλάδα;  

Πριν από περίπου πέντε δεκαετίες, η οικογένεια της, με προτροπή του παππού της, Γεράσιμου Μαρούλη και τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα της, Γιάννη Μαρούλη μετακόμισε στις ΗΠΑ, στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Η Έλεν μεγάλωσε στο Μίσιγκαν, εκεί όπου η οικογένειά της δραστηριοποιήθηκε σε κατασκευαστικά έργα, αφού πρώτα ο πατέρας της δούλεψε με τα αδέλφια του στην οικογενειακή επιχείρηση με εστιατόρια.

Η ίδια φοίτησε στο Marquette ενώ στη συνέχεια εντάχθηκε στο Ολυμπιακό Κέντρο Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου στο Βόρειο Μίσιγκαν. Αγαπά την Ελλάδα και τον πολιτισμό της και θεωρεί τον Κάλαμο, ένα νησάκι ανατολικά της Λευκάδας ως τον προσωπικό της «παράδεισο».

Ρίο: H «χρυσή» Ελληνοαμερικανίδα της πάλης Έλεν Μαρούλις και η γραφειοκρατία που την εμποδίζει να πάρει την ελληνική υπηκοότητα

Επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας, όπως ακριβώς έκανε και πριν από σχεδόν δύο χρόνια, όταν με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ουζμπεκιστάν (κατέκτησε την 3η θέση), φρόντισε να επισκεφθεί τη γιαγιά της στον Κάλαμο για να της δείξει από κοντά το χάλκινο μετάλλιο.

«Είμαι μισή Ελληνίδα, μισή Αμερικανίδα και είμαι υπερήφανη για αυτό. Προσπαθώ να πάρω την ελληνική υπηκοότητα αλλά υπάρχει γραφειοκρατία. Σε ό,τι αφορά την αλλαγή σημαίας στους αγώνες, η Αμερική μου έχει φερθεί πολύ όμορφα και με έχει στηρίξει ως αθλήτρια. Θα το σκεπτόμουν πολύ να αγωνιστώ με τα χρώματα της Ελλάδας αν το επέτρεπε η ομοσπονδία των ΗΠΑ αλλά δεν ξέρω ποιες προπονητικές συνθήκες επικρατούν στη χώρα και αν φυσικά ήθελε η ελληνική ομοσπονδία να με εντάξει στο δυναμικό της» είχε δηλώσει η Μαρούλις στο πέρασμά της από την Αθήνα, όπου φιλοξενήθηκε από την ελληνική ομοσπονδία.

Η 24χρονη Έλεν Μαρούλις, η οποία εκτός από το Ολυμπιακό μετάλλιο, έχει στην κατοχή της τρία μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, κάθε φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα νοιώθει εκστασιασμένη. Ή πιο σωστά «μαγεμένη». Το είχε δηλώσει άλλωστε και η ίδια πως «έλεγα συνεχώς στον εαυτό μου ότι κατάγομαι από αυτή τη χώρα, όπου γεννήθηκε ο αθλητισμός».

Ρίο: H «χρυσή» Ελληνοαμερικανίδα της πάλης Έλεν Μαρούλις και η γραφειοκρατία που την εμποδίζει να πάρει την ελληνική υπηκοότητα

Φυσικά, η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και το τέλος της ιαπωνικής αυτοκρατορίας στην κατηγορία, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα, αφού η πάλη στις ΗΠΑ αποτελεί ένα από τα κορυφαία σπορ, με την ομοσπονδία της να επενδύει πολλά σε αθλητές που πρωταγωνιστούν στις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις.

Η Μαρούλις είναι μία από αυτές τις αθλήτριες, παρά το γεγονός ότι το 2012 δεν είχε καταφέρει να περάσει μέσω των αμερικανικών προκριματικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, γεγονός που την είχε κάνει να σκεφτεί την πρόταση να αγωνιστεί με τα ελληνικά χρώματα, όμως λόγω των καλύτερων προπονητικών συνθηκών στις ΗΠΑ, αλλά και της γραφειοκρατίας κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.

Αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά, ίσως χθες το βράδυ να ακουγόταν ο ελληνικός ύμνος στην Carioca Arena του Ρίο.

Έλενα Μαρούλις: Ποια είναι η Ελληνοαμερικανίδα χρυσή Ολυμπιονίκης της πάλης

Η Ελληνοαμερικανίδα παλαιστής Ελενα Μαρούλις έφερε ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην Ομογένεια της Αμερικής και μάλιστα επικρατώντας στην κατηγορία των 53 κιλών μίας θρύλου της πάλης, την τρεις φορές Ολυμπιονίκη, Σαόρι Γιοσίντα.

Η Ελενα Λουίς Μαρούλις έχει Ελληνα πατέρα από την νήσο Κάλαμο, κοντά στη Λευκάδα και Αμερικανίδα μητέρα. Μάλιστα όποτε βρίσκει την ευκαιρία πηγαίνει στο νησί για να δει τη γιαγιά της.

Η Ελενα στην πρώτη περίοδο του τελικού βρέθηκε να χάνει με 1-0 όμως με δύο διπλούς πόντους, όχι μόνο γύρισε τον αγώνα, αλλά πήρε και το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας την Γιαπωνέζα αντίπαλό της στην δεύτερη θέση.

«Είμαι μισή Ελληνίδα, μισή Αμερικανίδα και είμαι υπερήφανη για αυτό. Προσπαθώ να πάρω την ελληνική υπηκοότητα αλλά υπάρχει γραφειοκρατία. Σε ό,τι αφορά την αλλαγή σημαίας στους αγώνες, η Αμερική μου έχει φερθεί πολύ όμορφα και με έχει στηρίξει ως αθλήτρια. Θα το σκεπτόμουν μόνο εάν δεν είχε πρόβλημα η ομοσπονδία των ΗΠΑ», είχε δηλώσει η Μαρούλις στο πέρασμά της από την Αθήνα, όπου φιλοξενήθηκε από την ελληνική ομοσπονδία.

rrrrΗ Ελενα Μαρούλις, ήταν διακαής πόθος της διοίκησης του Κώστα Θάνου, αλλά η γραφειοκρατία, απέτρεψαν μία σπουδαία «μεταγραφή».

Η 24χρονη Ελενα Μαρούλις, η οποία εκτός από το Ολυμπιακό μετάλλιο, έχει στην κατοχή της τρία μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, κάθε φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα νοιώθει εκστασιασμένη. Ή πιο σωστά «μαγεμένη». Το είχε δηλώσει άλλωστε και η ίδια πως «έλεγα συνεχώς στον εαυτό μου ότι κατάγομαι από αυτή τη χώρα, όπου γεννήθηκε ο αθλητισμός».

maroulis_wrestlingΟ πατέρας της Ελενας, Γιάννης με προτροπή του παππού της Γεράσιμου Μαρούλη το 1968 αναζήτησαν την τύχη τους στις ΗΠΑ. Η ίδιο η Ελενα μεγάλωσε στην Πολιτεία του Μίσιγκαν και πήγε σχολείο στο Marquette, ενώ στη συνέχεια εντάχθηκε στο Ολυμπιακό Κέντρο Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου στο Βόρειο Μίσιγκαν. Αγαπά την Ελλάδα και τον πολιτισμό της και θεωρεί τον Κάλαμο, ένα νησάκι ανατολικά της Λευκάδας ως τον παράδεισό της. Ερχεται συχνά στην Ελλάδα, κάτι που έκανε και πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ουζμπεκιστάν, εκεί όπου κατάκτησε την τρίτη θέση, φρόντισε να επισκεφθεί στον Κάλαμο την αγαπημένη της γιαγιά προκειμένου να της δείξει από κοντά το χάλκινο μετάλλιο.

Helen-Maroulis-matchΗ οικογένεια της Ελενας, δραστηριοποιήθηκε σε κατασκευαστικά έργα, αφού πρώτα ο πατέρας της δούλεψε με τα αδέλφια του στην οικογενειακή επιχείρηση με εστιατόρια. Εκτός από τα επαγγελματικά τους ο πατέρας της είχε ασχοληθεί παλαιότερα με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με την πάλη και το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με τα παιδιά του.

Διαπίστωσε πολύ γρήγορα, ότι αν και είχε δύο γιους, η κόρη ήταν αυτή που μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα. Είναι απόφοιτος του κολεγίου Simon Fraser στο Βανκούβερ το οποίο φροντίζει να προβάλει το κάθε της αγωνιστικό βήμα. Γιατί οι Αμερικανοί ξέρουν πώς να αξιοποιούν τα ικανά τους στελέχη, αντίθετα από την Ελλάδα που απόψε, έχασε μοναδική ευκαιρία για να κερδίσει ένα ακόμη μετάλλιο στο Ρίο…

Πηγή: ΕΘνικός Κήρυκας

Advertisements

One thought on “Έλενα Μαρούλη: Η «χρυσή» Ελληνίδα της πάλης που δε μπορεί να πάρει την ελληνική υπηκοότητα

  1. Κατσε κοπελα μου εκει που εισαι και μην ακους τον καθε πικραμενο.
    Αν παλι σωνει και καλά θέλεις να την πάρεις τη μεταγραφή, φροντισε να μιλήσεις και με εναν…..φοροτεχνικό να σου εξηγήσει τι εστι Εφορία, παγκόσμιο εισόδημα, κλπ κλπ. Πέρνα κ μια βόλτα από τα νοσοκομεία μας πριν πας για προπόνηση στους χώρους που αποκαλούμε..στάδια. Μπες και στα αποδυτήρια, στις τουαλέτες και ζητα να δεις τι προσφέρει και κατω απο ποιες συνθήκες το ιατρείο και φυσικοθεραπευτήριο του σταδίου που θα γυμναστείς.

    Μετά από όλα αυτά, κάνε το σταυρό σου και ευχαρίστησε τους παπούδες σου που φύγαν για το Αμέρικα..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s