Κλειτοριδεκτομή: Το πιο ειδεχθές έγκλημα εις βάρος της γυναίκας!


kleidorotikomiΣίγουρα πολλά έχετε ακούσει για το «έθιμο» της κλειτοριδεκτομής, που δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα που ισχύει ακόμη και σήμερα. Πρόκειται για το πιο ειδεχθές έγκλημα εις βάρος της γυναίκας. Είναι ένας ψυχικός βιασμός και ένας αποτρόπαιος ακρωτηριασμός με σκοπό τον σεξουαλικό ευνουχισμό της και την απόλυτη υποταγή της.

Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση της UNICEF, κάθε μέρα υφίστανται τον ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων 6.000 κορίτσια περίπου. Το ακόμη πιο θλιβερό είναι ότι πολλά απ΄αυτά δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν από την αιμορραγία και τις μολύνσεις.

Τα εργαλεία της… “επέμβασης”, σχεδόν ποτέ δεν είναι αποστειρωμένα, είναι σπασμένα γυαλιά, λεπίδες, ξυράφια, ψαλίδια, τενεκεδάκια, σκουριασμένα μαχαίρια, σουγιάδες, νύχια δακτύλων, αιχμηρές πέτρες, αγκάθια ακακίας και κάθε λογής κοφτερά αντικείμενα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δε χορηγείται κάποιο αναισθητικό. Για το ράψιμο των ακρωτηριασμένων περιοχών χρησιμοποιούνται αγκάθια και βελόνες και για την επούλωση των τραυμάτων χρησιμοποιούνται ορισμένα αντισηπτικά, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά παραδοσιακές αλοιφές από βότανα, γάλα, αυγά, στάχτη και κοπριά.

Υπάρχουν τέσσερις μέθοδοι κλειτοριδεκτομής:
Μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας ή και της ακροποσθίας της κλειτορίδας (κλειτοριδεκτομή). Συνήθως γίνεται με ξυράφι και θεωρείται ο «ηπιότερος» τύπος. Ονομάζεται «περιτομή sunna» και γενικά θεωρείται προτιμητέα, γιατί προκαλεί λιγότερα τραύματα σε σχέση με τους άλλους τύπους.

Μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας και των μικρών χειλέων, με ή χωρίς εκτομή των μεγάλων χειλέων. Πρόκειται για τον πιο διαδεδομένο τρόπο «γυναικείας περιτομής» (ποσοστό 80%).

Στένεμα του κολπικού ανοίγματος με τη δημιουργία καλύμματος και τη συρραφή των μικρών χειλέων ή και των μεγάλων χειλέων, με ή χωρίς εκτομή της κλειτορίδας, ο λεγόμενος «αγκτηριασμός». Έτσι, το μόνο που απομένει είναι μια μικροσκοπική τρύπα, από την οποία περνούν τα ούρα και το αίμα κατά την έμμηνο ρύση. Την πρώτη νύχτα του γάμου, ο άνδρας αναγκάζεται πολλές φορές να ανοίξει με μαχαίρι την είσοδο του γυναικείου κόλπου. Είναι ο πιο «ριζικός» τύπος ακρωτηριασμού (ποσοστό 5%).

Διάφοροι τρόποι διάτρησης, γδαρσίματος, καυτηριασμού ή τραυματισμού της κλειτορίδας, των έσω και έξω γεννητικών οργάνων και κάθε άλλη επιβλαβής για τα γυναικεία γεννητικά όργανα διαδικασία, η οποία γίνεται για μη ιατρικούς λόγους, παραδείγματος χάρη τσίμπημα, διάτρηση, τομή, απόξεση και καυτηριασμό στην περιοχή των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ακόμη και εισαγωγή στον κόλπο κάποιων βοτάνων.


Συγκλονιστική είναι η ιστορία της Γουόρις Ντίρι, η οποία υπέστη κλειτοριδεκτομή σε ηλικία μόλις 5 ετών, όπως υπαγόρευε το έθιμο της σομαλικής φυλής στην οποία γεννήθηκε. Οι μαρτυρίες της Σομαλής καλλονής είναι συγκλονιστικές και περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στο βιβλίο της, «Το Λουλούδι της Ερήμου», το οποίο μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη το 2011 με τον ίδιο τίτλο.

«Πήγαμε σε μια απομακρυσμένη περιοχή, ανάμεσα σε θάμνους. Η μητέρα μου κάθισε σε ένα βράχο και μου έδωσε να δαγκώσω μια ρίζα δέντρου. Η τσιγγάνα έχωσε τα δάχτυλά της σ’ ένα ταγάρι που φορούσε κι έβγαλε μια σπασμένη λεπίδα ξυραφιού. Έφτυσε πάνω της και την σκούπισε στην ποδιά της. Αφού την καθάρισε, μου έδεσε τα μάτια με ένα μαντήλι για να μη βλέπω. Το επόμενο πράγμα που ένοιωσα ήταν να κόβουν τη σάρκα μου.. Άκουσα τον πνιχτό ήχο της λεπίδας που πριόνιζε πέρα-δώθε το δέρμα μου. Τα πόδια μου άρχισαν να τρέμουν και να τραντάζομαι ανεξέλεγκτα. Προσευχήθηκα να τελειώσει γρήγορα. Κι έτσι έγινε, γιατί λιποθύμησα», γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο της η Γουόρις Ντίρι για τη διαδικασία του ακρωτηριασμού που υπέστη.

Έρευνα σοκ της UNICEF που δημοσίευσε η Guardian, παρουσιάζει την πλήρη έκταση του φαινομένου. Η έκθεση αποκαλύπτει πως, συνολικά, 125 εκατ. γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.

Η πρακτική της κλειτοριδεκτομής συνεχίζεται σε 29 (!) χώρες της Αφρικής αλλά, όπως αποκαλύπτει η έκθεση, παραπάνω από τις μισές γυναίκες που υπόκεινται τον ακρωτηριασμό ζουν μόνο σε τρεις: στην Αίγυπτο, την Αιθιοπία και τη Νιγηρία.

Οι άντρες των φυλών αυτών εξακολουθούν να θεωρούν πως η κλειτορίδα μπορεί να μεγαλώσει και να γίνει πέος και αν την ακουμπήσουν μένουν ανίκανοι. Επίσης, πιστεύουν πως αν το κεφάλι του παιδιού στη γέννα ακουμπήσει εκεί μπορεί να πεθάνει.

Η κλειτοριδεκτομή λοιπόν, όπως προκύπτει τελικά, δεν έχει να κάνει με θρησκείες ή με χρώματα. Έχει να κάνει με νοοτροπίες και θλιβερά πολιτισμικά έθιμα, σε έναν κόσμο ανδροκρατούμενο και υποβαθμισμένο.

Αυτό που χρειάζεται είναι μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για να αρχίσει ο προβληματισμός πάνω στο αν ένα τόσο παλιό, άχρηστο και επικίνδυνο έθιμο εξακολουθεί να έχει κάποιο λόγο ύπαρξης για τη ζωή των γυναικών που την υφίστανται σήμερα.

ΟΗΕ: Περίπου 200 εκατ. γυναίκες υπέστησαν κλειτοριδεκτομή το 2015

Περίπου 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στον κόσμο υπέστησαν το 2015 κλειτοριδεκτομή, εκ των οποίων οι μισές ζουν στην Αίγυπτο, την Αιθιοπία και την Ινδονησία, σύμφωνα με νέα έκθεση της UNICEF.

Η Σομαλία, η Γουινέα και το Τζιμπουτί παραμένουν οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό κλειτοριδεκτομών στον κόσμο.


Ωστόσο το ποσοστό των κοριτσιών που υφίστανται αυτόν τον ακρωτηριασμό στα γεννητικά τους όργανα μειώθηκε σε τριάντα χώρες, κυρίως στη Λιβερία, τη Μπουρκίνα Φάσο ή την Κένυα, επισημαίνει επίσης στην έκθεσή της η UNICEF.

Ο ΟΗΕ έχει ορίσει ως στόχο τον τερματισμό της πρακτικής αυτής ως το 2030, στο πλαίσιο των αναπτυξιακών στόχων που υιοθέτησαν 193 χώρες τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μεταξύ των 200 εκατομμυρίων θυμάτων της πρακτικής αυτής, τα 44 εκατομμύρια είναι κορίτσια ηλικίας 14 ετών ή μικρότερα.

Στις 30 χώρες στις οποίες η πρακτική αυτή είναι πιο εξαπλωμένη, η πλειοψηφία των κοριτσιών υποβάλλεται σε κλειτοριδεκτομή πριν από την ηλικία των 5 ετών.

«Σε χώρες όπως η Σομαλία, η Γουινέα και το Τζιμπουτί, η πρακτική αυτή είναι σχεδόν καθολική», υπογράμμισε η Κλόντια Κάπα, η οποία διηύθυνε τη σύνταξη της έκθεσης.

Ως εκ τούτου το 98% των κοριτσιών υποβάλλεται σε κλειτοριδεκτομή στη Σομαλία, 97% στη Γουινέα και 93% στο Τζιμπουτί.

Ο συνολικός αριθμός των 200 εκατομμυρίων θυμάτων του ακρωτηριασμού αυτού που έδωσε στη δημοσιότητα η UNICEF ξεπερνά κατά 70 εκατομμύρια τον τελευταίο υπολογισμό του 2014, κυρίως λόγω νέων στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Ινδονησία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Οφείλουμε να υποστηρίξουμε τις εθνικές προσπάθειες για να ενθαρρύνουμε την εγκατάλειψη της πρακτικής αυτής», υπογράμμισε η Κλόντια Κάπα, η οποία αναφέρθηκε ωστόσο και σε κάποιες προόδους «όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι κοινότητες» την πρακτική αυτή.

Ως αποτέλεσμα της προόδου αυτής από το 2008 περισσότερες από 15.000 κοινότητες απαρνήθηκαν την πρακτική αυτή, οι 2.000 από τις οποίες πέρυσι.

Πέντε χώρες υιοθέτησαν εξάλλου νόμους που ποινικοποιούν την πρακτική αυτή: η Κένυα, η Ουγκάντα, η Γουινέα-Μπισάου και πρόσφατα η Νιγηρία και η Γκάμπια……..http://www.real.gr……

Κλειτοριδεκτομή: Η σκοτεινή πλευρά της ζωής ουρλιάζει!

Η 6η Φεβρουαρίου κηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής από τον ΟΗΕ για να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινή γνώμη γι’ αυτό το πανάρχαιο βάναυσο έθιμο. Στη σκοτεινή πλευρά της ζωής, έξι χιλιάδες νεαρά κορίτσια, αλλά και γυναίκες υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, κάθε μέρα. Τα θύματα της κλειτεριδοκτομής ανέρχονται σε δύο εκατομμύρια το χρόνο! Και δυστυχώς δεν αφορούν μόνο μουσουλμανικές χώρες…

Το περασμένο καλοκαίρι ο επικεφαλής του ISIL, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκνταντί έδωσε εντολή ώστε να υποστούν κλειτοριδεκτομή όλα τα κορίτσια και οι γυναίκες από 11 έως και 46 ετών στην ευρύτερη περιοχή της Μοσούλης. Σύμφωνα με την συντονίστρια ανθρωπιστικής δράσης του ΟΗΕ, Ζακλίν Μπάντκοκ, αυτό αφορά περί τα… 4 εκατομμύρια γυναίκες. Η είδηση προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο.


Αυτός ο ακρωτηριασμός, αποτελεί μέρος μιας ιεροτελεστίας που σηματοδοτεί τη μετάβαση των κοριτσιών στην ενηλικίωση. Πριν από το… ξυράφι, ένα κορίτσι για τη φυλή του θεωρείται «ανύπαρκτο». Μετά, μπορεί να παντρευτεί μόνον όποιον επιλέξει η οικογένεια της.
Σύμφωνα με τις αναφορές της Οργάνωσης Action Aid για τους Ποκότ, τη νομαδική φυλή της κοιλάδας Rift Valey στην Κένυα, «ο ακρωτηριασμός είναι ίσως η σημαντικότερη παραδοσιακή πρακτική». Την ακολουθούν θρύλοι. Όπως λέγεται, όποιο κορίτσι δεν κάνει αυτό το «πέρασμα», η κλειτορίδα του θα αρχίσει να μεγαλώνει ανεξέλεγκτα, καθώς και δε θα μπορεί να κάνει παιδιά κτλ. Και για όποιον αντιστέκεται αυτής της βάναυσης παράδοσης, τον περιμένει τύφλωση και άλλα δεινά.
Όμως, δεν είναι μόνον η Αφρική ή η Ασία όπου… ακούς ουρλιαχτά κοριτσιών την ώρα που της σκίζει το λεπίδι. Είναι και η Ευρώπη. Έχει σημασία ότι πριν από ένα χρόνο, η εφημερίδα Guardian ξεκίνησε καμπάνια κατά της κλειτοριδεκτομής στη Βρετανία όπου κάθε χρόνο υποβάλλονται σε αυτήν εκατοντάδες νεαρά κορίτσια. Όπως υποστηρίζουν αναφορές της Οργάνωσης Agency for Culture and Change Management,αρκετά μέλη μειονοτήτων καλούν εξειδικευμένους «κόφτες» να κάνουν τη βρώμικη δουλειά στο Λονδίνο, το Μπρίστολ και άλλες περιοχές της χώρας. Μόνον το 2013, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν γιατροί, σε Αγγλία και Ουαλία είχαν υποστεί το μαρτύριο του ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων, 66.000γυναίκες και 24.000 κορίτσια κάτω από 15 ετών.

burka 150809-thumb-large
Και στη Γαλλία, όμως, αρκετές υποθέσεις που έχουν φτάσει στη δικαιοσύνη, μαρτυρούν πως αυτό το βάρβαρο έθιμο έχει μεταναστεύσει εδώ και καιρό στην Ευρώπη.Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τη χώρα αναφέρονται πίσω στο 2004. Μιλούν για ακρωτηριασμό 50.000 κοριτσιών και γυναικών! Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή εκστρατεία END FGM «μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την κλίμακα εξάπλωσης του προβλήματος στην Ευρώπη». Ωστόσο, οι ερευνητές εκτιμούν πως το πιθανότερο είναι ότι «τα νεαρά κορίτσια που ζουν στην Ευρώπη συνήθως υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό στις χώρες καταγωγής τους κατά τη διάρκεια των διακοπών. Το 2009, πάντως, σύμφωνα με στοιχεία του END FGM 500.000 κορίτσια και γυναίκες στην Ευρώπη είχαν υποστεί τη βαρβαρότητα!
Στην Ευρώπη η κλειτοριδεκτομή θεωρείται έγκλημα. Διώκεται ποινικά. Παρ΄όλα αυτά, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται πως έχει εξαπλωθεί στις παρακάτω χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν έχει αναφερθεί ανάλογο περιστατικό. Ωστόσο, για πρώτη φορά οι ελληνικές αρχές ασχολήθηκαν με το θέμα της κλειτοριδεκτομής τον περασμένο Ιούλιο. Τότε, για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας εξέδωσε απόφαση με την οποία ανέστειλε προσωρινά την επαναπροώθηση μιας μετανάστριας από την Κένυα η οποία εάν επέστρεφε στη χώρα της, κινδύνευε με κλειτοριδεκτομή…http://www.queen.gr/l…

«Την ημέρα που είδα 248 κορίτσια να υποβάλλονται σε κλειτοριδεκτομή…»

Δημοσιογράφος της Guardian έγραψε όσα είδε στην Ινδονησία

Μαίες περιμένουν το επόμενο κορίτσι για να το υποβάλουν στη βαρβαρότητα, σε σχολείο της πόλης Μπαντούνγκ, στην Ινδονησία

Μαίες περιμένουν το επόμενο κορίτσι για να το υποβάλουν στη βαρβαρότητα, σε σχολείο της πόλης Μπαντούνγκ, στην Ινδονησία

Το 2006, ενώ βρισκόταν στην Ινδονησία, έγκυος έξι μηνών, η δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian Αμπιγκεϊλ Χάγουερθ έκανε ένα πολύ ασυνήθιστο ρεπορτάζ. Βρέθηκε επί τόπου την ώρα που μικρά κορίτσια υποβάλλονταν μαζικά, στις αίθουσες ενός σχολείου, σε κλειτοριδεκτομή. Το σοκ ήταν τέτοιο που, όπως εξομολογείται σήμερα η ίδια,  δεν είχε βρει τη δύναμη, μέχρι τώρα, να γράψει για αυτή την βαρβαρότητα.
«Είναι 09.30 το πρωί μιας Κυριακής, και η ατμόσφαιρα στο σχολείο στην Μπαντούνγκ είναι γιορτινή. Μητέρες με μαντήλες και έντονα κραγιόν κουβεντιάζουν, και τρώνε γλυκά από καρύδα. Κάνει ζέστη, έχει θόρυβο και σχεδόν οι πάντες από τους 400 παρισταμένους χαμογελάνε. Αλλά η 12χρονη Σουμίνα μοιάζει σαν να θέλει να δώσει μπουνιά σε κάποιον. Τα μάτια της έχουν την σαστισμένη έκφραση ενός παιδιού που νιώθει προδομένο από τους δικούς του.
Κάθεται σε μια πλαστική καρέκλα, και αντιστέκεται στις προσπάθειες που κάνει η μητέρα της να την ηρεμήσει με ένα ποτήρι γάλα και ένα μπισκότο», γράφει η ρεπόρτερ.
Και προσθέτει: «Μια ώρα αργότερα τα γεννητικά της όργανα ακρωτηριάστηκαν με ψαλίδι την ώρα που ήταν ξαπλωμένη επάνω σε ένα θρανίο.Εκείνο το πρωί, 248 κορίτσια υποβλήθηκαν στην ίδια βάρβαρη πρακτική. Η Σουμίνα ήταν το μεγαλύτερο, το μικρότερο ήταν μόλις πέντε μηνών».
Τέτοιοι μαζικοί Ακρωτηριασμοί Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (ΑΓΓΟ από το αρκτικόλεξο του όρου ) γίνονται κάθε χρόνο από το 1958 στο Ασαλάαμ, ένα ισλαμικό ίδρυμα. Οι γονείς παίρνουν 7,5 ευρώ και ένα κουτί με φαγητό για κάθε κόρη που φέρνουν για κλειτοριδεκτομή.
«Αλλες φορές ακρωτηριάζεται μέρος ή ολόκληρη η κλειτορίδα, άλλες τα μικρά ή τα μεγάλα χείλη του αιδοίου. Συχνά γίνεται συρραφή της σχισμής για να είναι πιο στενή η είσοδος του κόλπου. Η πρακτική παρομοιάζεται συχνά με την ανδρική περιτομή, στην πραγματικότητα, όμως, το ακριβές αντίστοιχο για τους άνδρες είναι ο ευνουχισμός. Δεν είναι σπάνιο μικρά κορίτσια να πεθαίνουν επί τόπου τη στιγμή της κλειτοριδεκτομής, από την ακατάσχετη αιμορραγία ή τον αφόρητο πόνο και το σοκ»», συνεχίζει η Χάγουερθ.
«Η αρχή του χάνεται στα βάθη των αιώνων της αφρικανικής παράδοσης. Υποτίθεται ότι αυξάνει την απόλαυση για τον άνδρα και την μειώνει για την γυναίκα, ώστε να αποφεύγεται η σεξουαλική ελευθεριότητα εκ μέρους της και να μπορεί να αφοσιωθεί στην ανατροφή των παιδιών και τις δουλειές του σπιτιού. Ερευνες έχουν δείξει ότι για πολλές από τις ακρωτηριασμένες γυναίκες η σεξουαλική επαφή είναι μία πολύ οδυνηρή εμπειρία», γράφει η Χάγουερθ.
Είναι ένα αρχαίο έθιμο που επιβιώνει μέχρι σήμερα, κυρίως στην Αφρική, σε ορισμένες χώρες της Ασίας και ελάχιστες της Μέσης Ανατολής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 100-140 εκατ. κορίτσια και γυναίκες έχουν υποβληθεί, παγκοσμίως, σε κάποιου είδους ΑΓΓΟ. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι 91,5 κορίτσια και γυναίκες άνω των 9 ετών στην Αφρική έχουν υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή……http://www.tovima.gr/….
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s