«Κατσικώνεται» στο Αιγαίο το ΝΑΤΟ και επεκτείνεται προς Λιβύη!


mx3F742Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η οποία έχει βοηθήσει στη μείωση κατά 90% των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα (σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – UNHCR) εξέφρασε την Τετάρτη ο Γενς Στόλτεμπεργκ. Ο Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας μίλησε πριν από την έναρξη της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ (από ελληνικής πλευράς θα δώσει το παρόν ο Έλληνας υπουργός Νίκος Κοτζιάς) και αναφέρθηκε συνολικά στην ατζέντα της συνάντησης.

«Κάνουμε τη διαφορά ως μέρος της ευρύτερης διεθνούς προσπάθειας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτεμπεργκ. Πρόσθεσε δε ότι η Συμμαχία θα εξετάσει τι περισσότερο μπορεί να κάνει στην Κεντρική Μεσόγειο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ώστε να βοηθήσει και εκεί στον καλύτερο έλεγχο και στην αποτελεσματικότερη αποτροπή των προσφυγικών ροών – και όχι μόνο.

ba95c3be8cb47dc8233c46c3b7ec4e47_XLΕίναι σαφές ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ επιδιώκουν να συνεργαστούν με αφορμή τα όσα γίνονται στη Λιβύη, όπου τόσο η παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών έτοιμων να περάσουν στην Ιταλία, όσο και η παρουσία του Ισλαμικού Κράτους καθιστούν επιτακτική την ανάληψη δράσης που θα ξεπερνά την εντολή που σήμερα έχει η επιχείρηση «Sophia». Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τις συνομιλίες που θα έχει ο κ. Στόλτεμπεργκ με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι το πρωϊ της Παρασκευής.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Αμερικανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ Ντάγκλας Λουτ. Οπως σημείωσε ο κ. Λουτ, η σημερινή μικρή νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο οδεύει προς επέκταση στη Λιβύη, καθώς οι συνθήκες για κάτι τέτοιο ωριμάζουν σιγά σιγά. Σκοπός είναι η συνδρομή του ΝΑΤΟ σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας και η ενίσχυση των προσπαθειών της ΕΕ.

Ολα αυτά εντάσσονται στην αναγκαιότητα της «προβολής σταθερότητας» που θέλει να πραγματοποιήσει η Συμμαχία προς τη νότια πτέρυγά της. Σε αυτό το πλαίσιο θα ενταχθεί όχι μόνο η επέκταση της επιχείρησης προς τη Λιβύη, αλλά και η συνεργασία με το Ιράκ, την Ιορδανία και την Τυνησία ώστε να αναπτύξουν εκείνες τις στρατιωτικές δυνατότητες που είναι αναγκαίες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s