Αστυνομία: Κανόνας +1


Εδώ και δεκαετίες στις αστυνομικές ακαδημίες των ΗΠΑ διδάσκεται αυτός ο κανόνας που σιγά σιγά αρχίζει να εμφανίζεται και σε εκπαιδεύσεις εκτός Σωμάτων Ασφαλείας. Ο κανόνας αυτός έχει στόχο να βελτιώσει τη νοοτροπία των αστυνομικών στην έρευνα και αντιμετώπιση απειλών και θα τον δούμε σε αυτό το άρθρο λίγο καλύτερα.

Η πρώτη αναφορά που έχουμε από αυτό το κανόνα είναι από τη δεκαετία του 1970 όπου άρχισε να αναφέρεται σε όλα τα εγχειρίδια εκπαιδεύσεως αστυνομικών ως «Κανόνας +1». Σήμερα, διαβάζοντας τη πιο πρόσφατη έκδοση του εγχειριδίου μπορούμε να δούμε αρκετές αναφορές στον κανόνα. Μία από τις πιο ξεκάθαρες είναι μέρος του κεφαλαίου «Γενικές Έρευνες και Σωματικός Έλεγχος» όπου γράφει, αν το μεταφράσουμε στα Ελληνικά, το ακόλουθο:

Προσοχή! Όταν εκτελείτε σωματικό έλεγχο, πάντα να θυμάστε τον «κανόνα +1». Αν βρεθεί ένα όπλο, πρέπει να υποθέσετε ότι ο ύποπτος έχει δύο όπλα. Αν δύο όπλα βρεθούν, πρέπει να υποθέσετε ότι υπάρχουν τρία, και ούτω καθεξής.

Πηγή: TimNetwork.org

Πηγή: TimNetwork.org

Αυτός ο κανόνας είχε σχεδιαστεί ώστε να προστατέψει τους πολίτες αλλά και τους αστυνομικούς καθώς το ότι ανακάλυψαν έναν εγκληματία ή ένα όπλο δε συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει δεύτερο(ς) στο σημείο. Με τη πάροδο του χρόνου, ο «κανόνας +1» έγινε δομικό στοιχείο της νοοτροπίας των αστυνομικών και έχει σώσει πολλές ζωές. Παρότι αρχικά αναφέρονταν αποκλειστικά στην ανακάλυψη όπλων, σήμερα έχει διευρυνθεί σε πολλές απειλές όπως αριθμός υπόπτων, σημεία έρευνας, κτλ. Ο στόχος του κανόνα είναι να μην αφήσει τους αστυνομικούς να εφησυχάσουν μέχρι να έχουν κάνει πλήρη έρευνα στο τόπο του εγκλήματος. Με αυτό το τρόπο δεν αποκλείονται αλλά μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες μίας δεύτερης επίθεσης από αστυνομική αμέλεια. Έναν ακόμα ορισμό του κανόνα δίνει με το τρόπο του ο κύριος Ντέιβ Σμιθ, εν αποστρατεία αστυνομικός από την Αριζόνα των ΗΠΑ ο οποίος για πάνω από δύο δεκαετίες υπηρέτησε σε δεκάδες θέσεις της αστυνομίας συμπεριλαμβανομένων περιπολίες, ειδικές δυνάμεις (SWAT), δίωξη ναρκωτικών, παρακολουθήσεις, έρευνες, εκπαίδευση και διοίκηση. Εδώ και πάνω από 10 χρόνια εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως εκπαιδευτής και μπορείτε να τον δείτε στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: jdbucksavage.com

Πηγή: jdbucksavage.com

Ο ορισμός του κυρίου Ντέιβ Σμιθ για τον «κανόνα +1» που βλέπουμε σε αυτό το άρθρο, έπειτα από τη μακροχρόνια εμπειρία του στο χώρο είναι ο εξής:

Ο κανόνας του +1 λέει ότι αν βρεις ένα όπλο, πρέπει να ψάξεις και για το δεύτερο. Αλλά εξαρχής, πρέπει να αρχίσεις περιμένοντας ότι έστω θα βρεις αυτό το πρώτο όπλο. Αυτός είναι ο πότε/πως τρόπος σκέψης που είναι τόσο σημαντικός στη ψυχολογική προετοιμασία ενός αστυνομικού.

Σήμερα, ο «κανόνας +1» έχει γίνει μέρος πολλών εκπαιδεύσεων πέραν της αστυνομίας και καθώς οι απειλές αυξάνονται όλο και περισσότεροι τον κάνουν μέρος της νοοτροπίας τους. Οι αυξανόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις επιβεβαιώνουν ότι ελάχιστες φορές οι επιθέσεις γίνονται μεμονωμένα και το ίδιο ισχύει για όλα τα εγκλήματα (κατοχή/χρήση όπλων ή ναρκωτικών, ληστείες, κτλ.). Χάρη σε αυτό, πολλοί εκπαιδευτές που απευθύνονται κατά κανόνα σε πολίτες προσπαθούν να εμφυσήσουν αυτή την αρχή σε κάθε πολίτη. Για παράδειγμα, το ότι ηδή σταμάτησες την επίθεση ενός ληστή δε σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσεις, η απειλή έληξε και είσαι πλέον σε ασφαλή κατάσταση. Ο κανόνας μας διδάσκει ότι μέχρι να ελέγξεις προσεκτικά και να επιβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει δεύτερη απειλή, η απειλή υπάρχει.

Πηγή: CommunityPolicing.com

Πηγή: CommunityPolicing.com

Σχετικά με τα Ελληνικά δεδομένα, δυστυχώς δε γνωρίζουμε κατά πόσο η Ελληνική Αστυνομία και τα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας έχουν κάποιον αντίστοιχο επίσημο ή ανεπίσημο κανόνα διότι δεν έχουμε προσωπική εμπειρία από την εκπαίδευση που λαμβάνουν ή πρόσβαση στα αντίστοιχα εγχειρίδια εκπαιδεύσεως των Ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας.

https://defensegr.wordpress.com/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s