ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.


Η 160 SOAR ΑΙΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ.

319934f1b0cb47dd85d8f3297139a732-80d5c7526052404ab78ac3270a79f300-0

(ΠΗΓΗ)

Πρόσφατα , στις 24 Ιαν 2013, γράφτηκε στις επίσημες ιστοσελίδες ότι ο Αμερικάνος ΥΕΘΑ υπέγραψε μια απόφαση- μνημόνιο, με βάση την οποία αίρονται οι περιορισμοί που υπήρχαν για την τοποθέτηση των γυναικών σε μάχιμες Μονάδες, ανοίγοντας έτσι τη δυνατότητα στις γυναίκες που υπηρετούν στις Ε.Δ των ΗΠΑ, να τοποθετούνται σε όλες τις μάχιμες θέσεις και ειδικότητες.

Βέβαια το θέμα έχει προκαλέσει μια μικρή αναστάτωση στους στρατιωτικούς κύκλους, αλλά καλό θα είναι να το δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

 ΤΙ ΙΣΧΥΕ

FOB Phase Teams

(ΠΗΓΗ)

Οι γυναίκες στις Ε.Δ των ΗΠΑ, υπηρετούν σε αυτές από το 1700, αλλά σύμφωνα με την ισχύουσα από το 1994 πολιτική του αμερικανικού ΥΕΘΑ, δεν επιτρεπόταν να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εδάφους. Λεπτομέρειες μπορούμε να δούμε στο  Direct Ground Combat Definition and Assignment Rule, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύονταν η τοποθέτηση του γυναικείου στρατιωτικού προσωπικού σε μάχιμες μονάδες – των οποίων η κύρια αποστολή ήταν οι επιχειρήσεις προσβολής  και καταστροφής του εχθρού  – μικρότερες του επιπέδου Ταξιαρχίας.

Επίσης απαγορευόταν να τοποθετούνται και σε Μονάδες που αν και δεν ήταν της παραπάνω φύσης, ήταν Μονάδες που θα έπρεπε από την αποστολή τους να βρίσκονται πλησίον των μάχιμων μονάδων.

Τέλος απαγορευόταν να τοποθετούνται σε Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές (στοιχεία Σεπ 2012) από τις 438 ειδικότητες του Σ.Ξ οι γυναίκες πριν από το μνημόνιο, επιτρέπονταν να επιλέξουν τις 418.

Ο γυναικείος πληθυσμός του στρατιωτικού προσωπικού των αμερικάνικων Ε.Δ, αποτελεί το 14% του πάνω από 1,4 εκατομμύρια στρατιωτικού προσωπικού.

Περισσότερο από 280.000 γυναίκες στρατιωτικοί, έχουν αποσταλεί στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν ή σε γειτονικά κράτη για την υποστήριξη αυτών των επιχειρήσεων.

Από τους πάνω από 6.600 στρατιωτικούς που έχουν σκοτωθεί, οι 152 ήταν γυναίκες.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ

1300825275-pilots

(ΠΗΓΗ)

Λέμε ‘’θα’’ ισχύει διότι η απόφαση- μνημόνιο που υπέγραψε ο αμερικανός ΥΕΘΑ, δεν καθορίζει τις ειδικότητες οι οποίες θα μπορούν να απονέμονται στις γυναίκες και βέβαια εξ αυτών να τοποθετούνται σε Μονάδες. Αντίθετα δίνει γενικές κατευθύνσεις στους Κλάδους των Ε.Δ, στους οποίους βάζει την υποχρέωση να υποβάλλουν στο ΥΕΘΑ μέχρι τον Μάιο 2013, τις απόψεις τους για την εφαρμογή του μνημονίου και το άνοιγμα των ειδικοτήτων στο γυναίκειο προσωπικό τους. Η υλοποίηση όλων αυτών θα ξεκινήσει από φέτος (2013) και θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2015. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, θα έχουν ‘’ανοιχθεί’’ για τις γυναίκες περίπου 14.000 θέσεις.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

rknhoi

Υπάρχει λοιπόν από τη μία μεριά η προσφορά του γυναικείου πληθυσμού των Ε.Δ αλλά υπάρχουν και πολλά ερωτήματα-θέματα που ρέπει να απαντηθούν, όπως θα επιτραπεί στις γυναίκες να τοποθετούνται σε μονάδες του ΠΖ-ΤΘ, με τι κριτήρια, σωματικά αλλά και πνευματικά αυτές θα επιλέγονται, αλλά και πως θα μπορέσει να γίνει η ενσωμάτωσή τους μέσα σε αυτές;

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν αλλά και η μέχρι σήμερα εμπειρία ότι δείχνουν ότι οι διαδικασίες αυτές δεν θα είναι εύκολες. Για παράδειγμα αναφέρεται το γεγονός του ότι οι δύο γυναίκες που επιλέγησαν το 2012, να περάσουν την πολύ δύσκολη εκπαίδευση εδάφους των Αμερικανών Πεζοναυτών, απέτυχαν στο να την τελειώσουν.

Εδώ έρχεται μια άλλη άποψη του ότι το μνημόνιο θα μπορεί να εφαρμοσθεί σε ειδικότητες και θέσεις, αφού εξετασθούν οι νέες απαιτήσεις όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από τις αναβαθμίσεις του υπάρχοντος υλικού αλλά και μέσα από τις νέες τεχνολογίες και τα αυτοματοποιημένα συστήματα που μπαίνουν στους κλάδους των Ε.Δ. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει προϋπόθεση να μειωθούν οι απαιτήσεις για να καλύπτονται από τη γυναικεία φύση και δυνατότητες.

Ένα απλό παράδειγμα:

Σήμερα οι απαιτήσεις για την ειδικότητα του φορτωτή πυρομαχικών σε ένα άρμα είναι ‘’να είναι ικανός να ανασηκώσει ένα βλήμα βάρους 50 λιβρών, μήκους δύο ποδών, να περιστραφεί κατά 180 μοίρες και να το βάλει στο πυροβόλο του άρματος’’   Τα παραπάνω οριοθετούν περίπου και τις απαιτούμενες σωματικές ικανότητες για την ειδικότητα, που βέβαια δεν μπορούν να μειωθούν. Άρα για να αποδοθεί σε μία γυναίκα, θα πρέπει να είναι ικανή να το κάνει.

Και όπως λένε πολλοί στρατιωτικοί που ρωτήθηκαν για τις νέες εξελίξεις, ‘’δεν με νοιάζει ποιος θα είναι ο συνάδελφος, αρκεί να μπορεί να κάνει τη δουλειά του.’’

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ

CW2_MICHELLE_ROXBY

Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο, το πλέον εξειδικευμένο Σύνταγμα Α.Σ Ειδικών Αποστολών, μέρος της  Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, το 160th Special Operations Aviation Regiment, αποφάσισε και αυτό να δώσει στις γυναίκες στρατιωτικούς την ευκαιρία να καταλάβουν θέσεις είτε ως χειριστές είτε ως Μηχανοσυνθέτες. Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη από τις Διακλαδικές Μονάδες ειδικών επιχειρήσεων που κάνει αυτό το βήμα.

Το βασικό τους σκεπτικό είναι ότι για τις γυναίκες πιλότους, δεν υπάρχουν λιγότερα ή περισσότερα να ζητήσει κανείς, εκτός από τις γνωστές σωματικές, ψυχικές και πτητικές ικανότητες που απαιτούνται και για τους άνδρες πιλότους. Αλλά αυτό μένει και να αποδειχθεί, λόγω του ιδιαίτερα ψυχοφθόρου που συνιστά μια πτήση ειδικών αποστολών με Ε/Π ειδικών αποστολών και σε μία επιχείρηση ειδικών αποστολών, όπως αυτή που έφερε σε πέρας το Σύνταγμα κατά του Οσάμα Μπι Λάντεν.

Βέβαια εδώ να ξαναπούμε ότι γυναίκες είχαν την δυνατότητα να επιλέγονται ως χειριστές επιθετικών Ε/Π από το 1990 και υπάρχουν αρκετές που έχουν λάβει μέρος στις επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και κάποιες από αυτές έχουν τραυματισθεί σοβαρά, ή έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις.

Ας δούμε κάποιες πειπτώσεις:

7163642

Στην Επιχείρηση Desert Storm η Ταγματάρχης Marie T. Rossi ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε μέρος σε μάχη όταν με το Ε/Π CH-47 Chinook  που ήταν χειριστής, έλαβε μέρος σε αποστολές ανεφοδιασμού με το Ε/Π των μαχόμενων επίγειων τμημάτων. Έχασε τη ζωή της όταν το Ε/Π κατέπεσε στις 1 Μαρτίου 1991.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Λοχαγός  Kimberly Nicole Hampton φονεύθηκε όταν το Ε/Π της ένα OH-58D Kiowa Warriorκαταρρίφθηκε κοντά στη περιοχή Fallujah, του Ιράκ στις 2 Ιανουαρίου 2004. Είναι η πρώτη γυναίκα που σκοτώνεται κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών από εχθρικά πυρά.

Tammy_Duckworth_wheelchair

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η σήμερα Αντιπρόσωπος  Rep. Tammy Duckworth, που το 2004, ως κυβερνήτης Ε/Π Black Hawk, το ελικόπτερό της κτυπήθηκε από ρουκέτα RPG, με αποτέλεσμα να χάσει και τα δύο της πόδια.

101109-F-9999X-001

Επίσης το παράδειγμα της τότε Τχου Rhonda Cornum, σήμερα απόστρατου Ταξιάρχου, που κρατήθηκε αιχμάλωτος πολέμου στις επιχειρήσεις Desert Storm τον Μάρτιο 1991, όταν το Ε/Π, ένα Black Hawk, της δυνάμεως του 229th Attack Helicopter Regiment, στο οποίο ήταν μέλος πληρώματος ως ιπτάμενος γιατρός, σε μια αποστολή Έρευνας και διάσωσης ενός χειριστή αεροσκάφους F-16, καταρρίφθηκε στις 27 Φεβ 1991 και πιάστηκε αιχμάλωτος.

Μετά από όλα αυτά, αξίζει να παρακολουθούμε το θέμα για να δούμε πως θα υλοποιηθεί, ειδικά στους τομείς που μας ενδιαφέρουν, στα πληρώματα των Ε/Π Ειδικών αποστολών.

ΥΓ

Για τις γυναίκες αναγνώστριές μας αφού τις πούμε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και πάντα καλές επιτυχίες, να προτείνουμε να διαβάσουν το άρθρο

COMBAT ? WOMEN ARMY AVIATORS ARE THERE

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

http://www.army.mil/article/95554/Fort_Bragg_addresses_Panetta_s_announcement_about_women_in_combat/

http://bigstory.ap.org/article/military-has-decide-which-combat-jobs-women

http://hamptonroads.com/2013/02/army-special-ops-helicopters-opening-women

http://readme.readmedia.com/New-York-Guard-Women-Are-At-Home-in-The-Sky/2218829#!prettyPhoto

http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?130786-Pictures-of-women-in-the-military-police%28Before-posting-read-the-1st-post!!!%29/page662

http://dmna.ny.gov/pressroom/presindx.php?id=1300825275

http://www.daytondailynews.com/ap/ap/defense/military-has-to-decide-which-combat-jobs-for-women/nT5mG/

http://www.dvidshub.net/news/102379/women-make-their-mark-combat-aviation#.USfEbDeO72Q#ixzz2LeqrFCEc

Women make their mark in combat aviation

Women to Fill Army Special Forces Aviation and Marine Artillery Jobs

https://armyaviation.wordpress.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s